Coaching

„A coach azt mondja ki, amit nem akarsz hallani, azt látja, amit nem akarsz látni, hogy az legyél, amit mindig sejtettél, hogy lehetnél” (Tom Laundry)

A coaching két, vagy több ember közötti beszélgetés, ahol a coach valamilyen cél elérésében segíti a hozzáfordulókat. A beszélgetés során a coach nem hoz döntéseket, nem ad tanácsot, csak kérdésekkel, technikai módszerekkel segíti a hozzáfordulót. Ennek következtében a coachingot igénybe vevő felismerésekre jut, következtetéseket von le, és eldönti, hogy a legoptimálisabb megoldás érdekében mikor, mit, és hogyan tegyen. A módszer lényege, hogy  az emberekből a legjobbat hozza ki, mert segít feltárni és tudatosítani a bennük lévő  képességeket, készségeket, fontosságokat, értékeket, szükségleteket. 

A coachingban az erősségekre, pozitívumokra koncentrálunk, és megoldásra cseréljük a problémát. Pozitívan szemléljük a folyamatokat, helyzeteket és lehetőségeket. Persze vannak esetek, élethelyzetek, amikben látszólag nincs semmi pozitív. Ilyenkor annak a megosztása is megkönnyebbüléssel jár, ami a fájdalmat okozza, és épp a megkönnyebbülés az az iránytű, ami elvezet az úthoz, amin elindulhatunk felfelé.

A coaching során a hozzám fordulókat egyedi, autonóm, érett, értékes egyénekként kezelem, akik a saját életük, fejlődésük meghatározott szakaszán haladnak, eltérő értékrendekkel, személyiségekkel, stratégiákkal. Minden tőlem telhető módon igyekszem elfogadásomat és elismerésemet kifejezni, hiszen őszintén tisztelem azokat, akik szembenéznek félelmeikkel, fájdalmaikkal, problémáikkal, vagy éppen célokat tűznek ki, és az álmaik, vágyaik után erednek, mert megtanulták, hogy mindig vezet út felfelé.

Az első, ingyenes harminc perces találkozáson megismerkedünk egymással, és a coachinggal, mint módszerrel. Megbeszéljük a problémát és, ha úgy döntünk, hogy a következő hetekben együtt dolgozunk, meghatározzuk a coaching ülések helyszínét, a találkozások várható számát, és azt is milyen gyakorisággal találkozzunk.  A további találkozások során arra törekszünk, hogy a lehető legteljesebben és legpontosabban felszínre kerüljenek az erősségek, gyengeségek, remények, félelmek, a vágyott dolgok, célok, majd az ötletek, az erőforrások és a megfelelő eszközök segítségével megszületik a felismerés, ami a megoldás is egyben.

A coaching során előre kidolgozott programokkal is segítem a hozzám fordulót abban, hogy ezen programok segítségével még sikeresebben valósítsa meg az elképzeléseit.

Egy alkalom 45-90 perc időtartam között van. Javasolt legalább három alkalommal találkozni.